Przesunięty przez: brzytwa 13 Listopad 2008, 16:23 |
Nowy projekt rozporządzenia - 10/2008 |
Autor |
Wiadomość |
lamer
|
Wysłany: 12 Październik 2008, 22:21 Nowy projekt rozporządzenia - 10/2008
|
|
|
Na forum epbd jakoś nie wzbudził dotychczas zainteresowania, więc może tu...
Na stronach MI w pojawił się nowy, datowany na piątek 10.10.2008 projekt metodologii (w projektach rozporządzeń).
Jestem ciekawy jak się Wam podoba
I kto przyjmuje zakłady, że nie będzie to ostatni projekt |
|
|
|
 |
brzytwa
Tomek Brzykcy

Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 533 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 13 Październik 2008, 08:27
|
|
|
Zmieniły sie też inne projekty:
http://bip.mi.gov.pl/pl/b...ka_przestrzenna
- w sprawie metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu
mieszkalnego lub czesci budynku stanowiacej samodzielna całosc techniczno-użytkową
oraz sposobu sporzadzania i wzorów swiadectw ich charakterystyki energetycznej
- zmieniajace rozporzadzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu
budowlanego
- zmieniajace rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny
odpowiadac budynki i ich usytuowanie
wszystkie rownież zaktualizowano w sekcji download |
_________________ pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
 |
|
fuzii
mgr inż.
|
Wysłany: 19 Październik 2008, 19:30
|
|
|
Witam
Mam dobrę wieści W tym tygodniu ma nastąpić podpiasnie rozporządzenia przez ministra :) |
|
|
|
 |
Grzegorztn [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Październik 2008, 13:03
|
|
|
fuzii napisał/a: | Witam
Mam dobrę wieści W tym tygodniu ma nastąpić podpiasnie rozporządzenia przez ministra :) |
to się w głowie nie mieści , skąd te wieści ? |
|
|
|
 |
brzytwa
Tomek Brzykcy

Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 533 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 23 Październik 2008, 17:12
|
|
|
fuzii napisał/a: | Mam dobrę wieści W tym tygodniu ma nastąpić podpiasnie rozporządzenia przez ministra :) |
i komu tu wierzyć http://audytor.epbd.pl/in...?kat=1&page=161 |
_________________ pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
 |
SC
mgr inż.
|
Wysłany: 24 Październik 2008, 20:00
|
|
|
Właśnie wróciłem ze szkolenia i doszły mnie słuchy że podpisanie rozp. o którym mówimy, nastąpi dopiero w listopadzie (najwcześniej) lecz podobno ma się ukazać jeszcze kolejna zamiana zanim to nastąpi. Tak naprawdę dużo tu domysłów i miejmy nadzieję że już wkrótce wszystkie projekty zostaną podpisane a nowelizacje wprowadzone w życie. |
|
|
|
 |
slawoR
eneX
|
Wysłany: 5 Listopad 2008, 20:25
|
|
|
SC napisał/a: | Właśnie wróciłem ze szkolenia i doszły mnie słuchy że podpisanie rozp. o którym mówimy, nastąpi dopiero w listopadzie (najwcześniej) lecz podobno ma się ukazać jeszcze kolejna zamiana zanim to nastąpi. Tak naprawdę dużo tu domysłów i miejmy nadzieję że już wkrótce wszystkie projekty zostaną podpisane a nowelizacje wprowadzone w życie. |
Wy tu sobie Koledzy dworujecie, a tam najtęższe ministerialne głowy pracują bez wytchnienia, aby Polska rosła w siłę, a ludzie dostali żytniej... o pardon, żyli dostatniej.
A opóźnienie spowodowane jest nieodpowiedzialna postawą środowisk audytorskich, które nie chcą zgodzić się, aby na świadectwie była ocena z wychowania obywatelskiego. Dementuje również pogłoski jakoby najlepsze budynki otrzymywały świadecwa z czerwonym paskiem. |
_________________ Nauka to wiara w ignorancję ekspertów.
Richard Feynman |
|
|
|
 |
plod1
|
|
|
|
 |
Jan Rapiej
jr
|
Wysłany: 7 Listopad 2008, 09:07
|
|
|
Rozporządzenie w sprawie metodologii świadectw energetycznych musi być oparte na delegacji ustawowej. Takim upoważnieniem do jego wydania jest art. 55a Prawa budowlanego. Problem w tym, że ten przepis wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2009r. Wobec tego w chwili obecnej MI nie ma delegacji ustawowej do wydania rozporządzenia.
Wydaje się, że bez zmiany Prawa budowlanego, wydane w 2008r. rozporządzenie może być ułomne prawnie. |
_________________ jr |
|
|
|
 |
|