rzeczywista temperatura na klatce schodowej |
Autor |
Wiadomość |
genek
Pomógł: 12 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 629 Skąd: wawa
|
Wysłany: 16 Grudzień 2009, 22:33 rzeczywista temperatura na klatce schodowej
|
|
|
W ramach ciekawostek mam takie zadanie do realizacji dla osob mieszkających w budynkach wielorodzinnych. Wezcie prosze swoje termometry pokojowe i zmierzcie temperature na klatce schodowej w waszym budynku. Zgodnie z WT powinno byc 8 stopni ciekawy jestem ile zmierzycie?? U mnie w nowym budynku na zamknietym korytarzu jest +18 a na wydzielonej drzwiami klatce schodowej +15. W ocieplonym budynku z wielkiej plyty w ktorym mieszka moja siostra jest +20. Temperatura na zewnatrz jest - 8. |
|
|
|
 |
studioprojekt
Krzysiek Wasylewicz
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sty 2009 Posty: 557 Skąd: Polska Południowa
|
Wysłany: 17 Grudzień 2009, 00:03 Re: rzeczywista temperatura na klatce schodowej
|
|
|
genek napisał/a: | W ramach ciekawostek mam takie zadanie do realizacji dla osob mieszkających w budynkach wielorodzinnych. Wezcie prosze swoje termometry pokojowe i zmierzcie temperature na klatce schodowej w waszym budynku. Zgodnie z WT powinno byc 8 stopni ciekawy jestem ile zmierzycie?? U mnie w nowym budynku na zamknietym korytarzu jest +18 a na wydzielonej drzwiami klatce schodowej +15. W ocieplonym budynku z wielkiej plyty w ktorym mieszka moja siostra jest +20. Temperatura na zewnatrz jest - 8. |
Więc na -20 za oknem zaczekać niewątpliwie należy... |
|
|
|
 |
|
genek
|
Wysłany: 17 Grudzień 2009, 00:33
|
|
|
spoko mam wyniki pomiarow ze stycznia 2006 wtedy w wawie bylo przez prawie tydzien ponizej -20 i to nawet w dzien. jak myslicie ile wtedy mialem wewnatrz mieszkania a ile bylo na klatce??? hihihi |
|
|
|
 |
zitulka
Pomógł: 18 razy Dołączył: 28 Sty 2009 Posty: 808 Skąd: Polska
|
Wysłany: 17 Grudzień 2009, 11:04 Re: rzeczywista temperatura na klatce schodowej
|
|
|
genek napisał/a: | W ramach ciekawostek mam takie zadanie do realizacji dla osob mieszkających w budynkach wielorodzinnych. Wezcie prosze swoje termometry pokojowe i zmierzcie temperature na klatce schodowej w waszym budynku. Zgodnie z WT powinno byc 8 stopni ciekawy jestem ile zmierzycie?? U mnie w nowym budynku na zamknietym korytarzu jest +18 a na wydzielonej drzwiami klatce schodowej +15. W ocieplonym budynku z wielkiej plyty w ktorym mieszka moja siostra jest +20. Temperatura na zewnatrz jest - 8. |
Genek po co chcesz to robić? |
|
|
|
 |
Tade
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Paź 2009 Posty: 383 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 17 Grudzień 2009, 12:51
|
|
|
genek napisał/a: | spoko mam wyniki pomiarow ze stycznia 2006 wtedy w wawie bylo przez prawie tydzien ponizej -20 i to nawet w dzien. jak myslicie ile wtedy mialem wewnatrz mieszkania a ile bylo na klatce??? hihihi |
U mnie klatka schodowa nie ogrzewana i jest dużo chłodniej na kklatce niż w mieszkaniu. Z jakieś 12-15 ° C.
[ Dodano: 17 Grudzień 2009, 12:51 ]
genek napisał/a: | spoko mam wyniki pomiarow ze stycznia 2006 wtedy w wawie bylo przez prawie tydzien ponizej -20 i to nawet w dzien. jak myslicie ile wtedy mialem wewnatrz mieszkania a ile bylo na klatce??? hihihi |
U mnie klatka schodowa nie ogrzewana i jest dużo chłodniej na klatce niż w mieszkaniu. Z jakieś 12-15 ° C. |
|
|
|
 |
genek
|
Wysłany: 17 Grudzień 2009, 20:51
|
|
|
odpowiadajac na pytanie zitulki: no mniej wiecej po to samo po co mierze temperature wody zimnej co mi leci z kranu.... mierze ja w sierpniu przy + 30 na zewnatrz i mierze ja w styczniu przy - 20 na zewnatrz i dzis wieczorem tez ja zmierze. jak myslicie ile otrzymam?? |
|
|
|
 |
Tade
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Paź 2009 Posty: 383 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 18 Grudzień 2009, 08:43
|
|
|
genek napisał/a: | odpowiadajac na pytanie zitulki: no mniej wiecej po to samo po co mierze temperature wody zimnej co mi leci z kranu.... mierze ja w sierpniu przy + 30 na zewnatrz i mierze ja w styczniu przy - 20 na zewnatrz i dzis wieczorem tez ja zmierze. jak myslicie ile otrzymam?? |
Każdy jakieś hobby ma |
|
|
|
 |
Alkazar

Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 609 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30 Grudzień 2009, 06:52
|
|
|
Termometr Ci się rozbił Gieniu, czy porzuciłeś pracę naukową? |
|
|
|
 |
genek
|
Wysłany: 24 Styczeń 2010, 23:49
|
|
|
Wracajac do tematu temperatury na klatce. W tej chwili w wawie jest na zewnatrz -19 czyli prawie obliczeniowe -20. jak myslicie ile jest u mnie na klatce???? Pytanie to w szczegolnosci kieruje do tych co mysleli ze jak na zewnatrz bedzie z tydzien w okolicach -20 to temp na klatce bedzie w okolicach +8 a w mieszkaniu ledwo +20... od razu podam wyniki: podam ze w mieszkaniu mam spoko +22 a na klatce oczywiscie jest nadal +15. Budynek jest nowy. I od razu moge sie zalozyc ze w czwartek po zapowiadanym ustapieniu mrozow tez bedzie na klatce w okolicach +15 a nie w okolicach +8. Ma ktos moze jakies wnioski z tych pomiarow plynace i sie nimi podzieli?? Albo moze ma swoje wlasne pomiary? |
|
|
|
 |
rollf
|
Wysłany: 25 Styczeń 2010, 08:22
|
|
|
O temperaturze klatki schodowej pani prowadząca kurs powiedziała, że nigdzie nie jest zapisane ile ona wynosi.
Zgodnie z normą dotyczącą temperatur obliczeniowych oraz w nomie 12831 temperatura ta wynosi 8 stopni, ale jest to temperatura do obliczenia strat przy obliczaniu tzw. projektowego obciążenia ciepła. Natomiast świadectwo opiera się na normie 13790, czyli sezonowym zapotrzebowaniu na ciepło. Norma poprzednia 02025 posiadała informację o temperaturze w klatce schodowej i wynosiła 16 stopni i właśnie taką temperaturę przyjmuję. |
|
|
|
 |
r10
inż. bud.
|
Wysłany: 25 Październik 2010, 10:34
|
|
|
A tak swoją drogą to jakich termometrów używacie?
Do mierzenia temperatury powietrza, oraz do mierzenia temperatury powierzchni.
Tak konkretnie, jakie modele są godne polecenia dla naszej branży?
-----
Alkazar napisał/a: |
Termometr Ci się rozbił Gieniu, czy porzuciłeś pracę naukową?
|
|
|
|
|
 |
|
joobler
|
Wysłany: 28 Grudzień 2012, 22:11
|
|
|
Ja mam tylko 10st. |
|
|
|
 |
Ja cek
krakenergo.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Sie 2012 Posty: 12 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 28 Grudzień 2012, 23:40
|
|
|
r10 napisał/a: | A tak swoją drogą to jakich termometrów używacie?
Do mierzenia temperatury powietrza, oraz do mierzenia temperatury powierzchni.
Tak konkretnie, jakie modele są godne polecenia dla naszej branży?
|
Ja używam:
- do pomiaru temp. powierzchni pirometru Optris MS Pro ( http://www.alfatech.com.p..._category_id=26 ) + sonda powierzchniowa typu K do pomiaru bezpośredniego
- do temperatury powietrza termohigrometru AZ 8706 ( http://www.alfatech.com.p...d=55&Itemid=141 )
Jacek |
|
|
|
 |
Bizonek
|
Wysłany: 3 Luty 2016, 14:25
|
|
|
ten pierwszy jest całkiem, całkiem |