budynek o funkcji mieszkalnej i uslugowej |
Autor |
Wiadomość |
mezon

Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Paź 2008 Posty: 463 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2009, 21:40 budynek o funkcji mieszkalnej i uslugowej
|
|
|
Zgodnie z art 2 a) ustawy o termommdernizacji premia należy sie włascicielom budynków mieszkalnych, a co w przypadku kiedy budynek jest jednocześnie mieszkalny i usługowy. Mam przypadek ze właściciel domu jednorodzinnego na parterze prowadzi duży zakład stomatologiczny a na piętrze mieszka z rodzina.
Jak taki przypadek zakwalifikować?
Premia bedzie przysługiwała? Jezeli tak to na cały budynek czy tylko część mieszkalną. |
|
|
|
 |
kursant
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Sty 2009 Posty: 109 Skąd: Polska
|
Wysłany: 30 Kwiecień 2009, 08:57
|
|
|
Witam,
ja kursie słyszałem, że bierzemy pod uwagę tylko część mieszkalną.Liczymy proporcjonalnie.Prowadził pan z KAPE. |
|
|
|
 |
|
sebastek
|
Wysłany: 24 Listopad 2009, 15:20
|
|
|
Witam
Mam w tej chwili podobny dylemat (wielorodzinny z usługami w parterze). Analizując ustawę :
1. premia remontowa (ten sam akt prawny) wypłacana jest w stosunku do bydnyków wielorodzinnych także tych z usługami (proporcjonalnie do powierzchni użytkowych)
2. budynek wielorodzinny to budynek mieszkalny
3. przedsięwzięcie termo dotyczy między innymi budynków mieszkalnych, czyli również wielorodzinnych z usługami
4. nie ma mowy w ustawie o proporcjonalnym dzieleniu premii termo
Na kursach Fundacji Poszanowania Energii wykładają tak jak pisał mezon. Czyli finansowanie części komercyjnej z własnych środków i nie branie pod uwagę oszczędności wynikających z modernizacji części niemieszkalnej.
Czy ktoś przy audycie uzyskał negatywną opinię weryfikatora w zakresie finansowania części komercyjnej budynku popartą nową ustawą? |
|
|
|
 |
genek
Pomógł: 12 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 629 Skąd: wawa
|
Wysłany: 24 Listopad 2009, 18:26
|
|
|
tu akurat sprawa jest prosta
odpowiednie wyjasnienia sa na stronie BGK w materiale pod nazwa podstawowe zasady weryfikacji audytow punkt 3 uwag dotyczacych sporzadzanych audytow
w audycie energetycznym oddzielnie liczymy czesc mieszkalna , oddzielnie czesc uslugowa i wypelniamy 2 karty audytu - premia nalezy sie tylko czesci mieszkalnej
w audycie remontowym liczymy calosc budynku i ustalalmy procentowy powierzchniowy udzial mieszkan w calkowitej powierzchni uzytkowej budynku i tym wskaznikiem traktujemy premie remontowa. tu sie pojawia problem interpretacyjny czy klatka schodowa wchodzi w ten udzial czy nie. czytajac zapis doslownie nie wchodzi. ale wtedy jest sprzecznosc z zalozeniami ustawy i z premia termomodernizacyjna , gdzie klatka wchodzi w czesc mieszkalna i z materialem na stronie bgk gdzie klatka wchodzi.... |
|
|
|
 |
sebastek
|
Wysłany: 25 Listopad 2009, 16:20
|
|
|
Sprawa jest prosta dla BGK. W poprzedniej ustawie premia dotyczyła "budynków mieszkalnych" i nikt się nie czepiał (uzgodniono że budynek mieszkalny to nie część użytkowa). Teraz wprowadzono z remontami budynek wielorodzinny i napisano że wielorodzinny może mieć lokale niemieszkalne oraz że wielorodzinny to budynek mieszkalny. Czytając ustawę wprost część komercyjna budyków mieszkalnych nie powinna być wyłączana w żadnym zakresie. |
|
|
|
 |
agaak1
mgr inż. Aga
|
Wysłany: 9 Luty 2010, 14:33
|
|
|
Wybaczcie, że pytam o tak elementarne sprawy, ale pewien czas nie zajmowałam się tematem i troche wiedzy mi umknęło.
Otóż: czy budynek mieszkalny z lokalem użytkowym moze miec jeden wspólny certyfikat energetyczny? Czy osobno nalezy policzyć dla mieszkania, osobno dla użytkowego.
Dodam, że nie jest to zadna wielka nieruchomość. Dom - na dole przewidziano bank, a dwie kondygnacje są mieszkalne. |
|
|
|
 |
zitulka
Pomógł: 18 razy Dołączył: 28 Sty 2009 Posty: 808 Skąd: Polska
|
Wysłany: 9 Luty 2010, 15:17
|
|
|
agaak1 napisał/a: | Wybaczcie, że pytam o tak elementarne sprawy, ale pewien czas nie zajmowałam się tematem i troche wiedzy mi umknęło.
Otóż: czy budynek mieszkalny z lokalem użytkowym moze miec jeden wspólny certyfikat energetyczny? Czy osobno nalezy policzyć dla mieszkania, osobno dla użytkowego.
Dodam, że nie jest to zadna wielka nieruchomość. Dom - na dole przewidziano bank, a dwie kondygnacje są mieszkalne. |
Budynek musi mieć jedno SCHE , a robisz go w oparciu o obliczenia strefy mieszkalnej i strefy usługowej ( każdą strefę liczysz oddzielnie ) |
|
|
|
 |
audytorKRAK
|
Wysłany: 24 Lipiec 2015, 22:26 budynek mieszkalno użytkowy
|
|
|
Z ostatnich wyjaśnień weryfikatora wynika, że obliczenia wykonujemy osobno dla części mieszkalnej, usługowej i łącznie (suma tych dwóch). Dla tych części zamieszcza się osobno karty audytu. Oszczędności określone w Ustawie odnoszą się do całego budynku, ale premia liczona jest tylko dla części mieszkalnej. |
_________________ audytor |
|
|
|
 |
Bizonek
|
|
|
|
 |
ekoinż
|
Wysłany: 26 Sierpień 2016, 08:28
|
|
|
Co innego ŚCHE, a co innego audyt. Wspólne jest natomiast to, że na pewno trzeba zdefiniować osobne strefy cieplne ze względu na odmienne funkcje obu części budynku.
W przypadku ŚCHE według mnie to zależy od tego, na jakie cele je sporządzasz. Jeśli mieszkanie ma być sprzedane/wynajęte, to chyba raczej potrzebujesz ŚCHE dla części mieszkalnej. Analogicznie dla lokali usługowych - jeśli będą przeznaczone na wynajem/sprzedaż, to ŚCHE dla lokali musi być przygotowane. Albo np. cały budynek był poddany termomodernizacji, wtedy należy wykonać ŚCHE dla całego budynku.
W audycie jest wyjaśnione pod kartą audytu małym druczkiem:
1) Dla budynku składającego się z części o różnych funkcjach użytkowych należy podać wszystkie dane oddzielnie dla każdej części budynku. Tzn. osobne karty audytu trzeba zrobić. |
|
|
|
 |
|